Nieuws

We houden u hier op de hoogte van de belangrijkste thema's waaraan wij werken en daarvan de recente ontwikkelingen.

Kapittel koopt een klok van Oirschotse makelij

geplaatst op: maandag 15 november 2021

J.L. Wassen à Oirschot

De klok van begin 19e eeuw is in Oirschot gemaakt door J.L. Wassen, een telg uit een uit Duitsland afkomstige familie.  De familie Wassen is met een paar gezinnen eind 18e eeuw naar Nederland (en België) vertrokken. Men komt ze tegen in Waalwijk, Breda , Heusden, Eindhoven, Antwerpen en dus ook in Oirschot. En het waren overwegend allemaal horlogemakers. Samen met de Heemkundevereniging de Heerlijkheid Oirschot zal het Kapittel zoveel mogelijk wetenswaardigheden over de klok en de familie Wassen achterhalen.

 

Stichting ‘Kapittel van Oirschot’ stelt zich ten doel om objecten die van belang zijn voor de Oirschotse culturele geschiedenis, veilig te stellen voor het nageslacht en toegankelijk te maken voor de bevolking. De klokken van de familie Wassen waren reeds lang bekend bij het Kapittel. Toen het bestuur werd geattendeerd op de aanwezigheid van een Wassen klok in Oirschot en daarna vernam dat de klok volledig gerestaureerd was en te koop, greep het Kapittel onmiddellijk zijn kans. Met steun van Melis van Beek, de Mug ven Heijningen en de gemeente Oirschot is het gelukt om de aankoop van deze klok te realiseren.

 

Prachtige techniek

De klok is een mooi staaltje techniek. Twee bijzonderheden: in de kop van de klok zijn twee dansende kinderen te zien vóór het Raadhuis van Oirschot en er zit ook een wekkermechanisme op. De wijzerplaat met de zilveren wijzers zijn heel bijzonder en mooi uitgevoerd.

 

 

Bezichtigen

Om zoveel mogelijk inwoners van Oirschot van deze unieke aanwinst te laten genieten, wordt de klok voorlopig worden geplaatst in de hal van het gemeentehuis en zal op 11 november door wethouder Piet Machielsen worden onthuld. De klok kan dan bezichtigd worden op uren dat het gemeentehuis voor het publiek is geopend. Dus eenieder kan er even binnenlopen.

 

Kijk voor meer foto's in fotoalbums

Klok van horlogemaker Wassen uit Oirschot

Deze klok is aangekocht door het Kapittel van Oirschot met steun van de stichtingen Melis van Beek en de Mug van Heijningen en tevens van de gemeente Oirschot.

De klok is gefabriceerd door de Oirschotse horlogemaker familie Wassen. Eind 18e eeuw trokken diverse stammen van deze familie van Duitsland naar Nederland. Zij woonden allemaal vlak achter de grens bij Roermond en de meesten waren horlogemaker.  Joseph Wassen vestigde zich met zijn gezin in Oirschot in het huis wat stond waar nu Koestraat 4a is. Zijn zoon Johannus Ludovicus was ook horlogemaker.

In die tijd sprak men van een staand horloge en niet van een klok.

De klok dateert waarschijnlijk van begin 19e eeuw

Deze klok heeft een bijzonder mooie wijzerplaat en schitterende wijzers. Boven de wijzerplaat is een tafereel te zien met twee kinderen op de markt van Oirschot met op de achtergrond het Raadhuis. Om 3 uur in de middag valt de hefboom en beginnen de twee kinderen te bewegen (schommelen). En om middernacht stopt de klok even, wordt de hefboom gelicht en stoppen de kinderen met bewegen.

In de klok zit tevens de functionaliteit van een wekker.

© 2015 - Kapittel van Oirschot